HÅRBØLLEHUSET

Kulturhuset på Møn

Scene www.scene1.eu

scene1 - STØRRE INDVENDIG END UDVENDIG
Men en advarsel : Husk, at scene1 er vanedannende!

OG Scene 1's næste arrangement   

tyskerpiger 2 Vidste du det om ’tyskerpiger’?, historiker fortæller.

De fleste voksne over 50 år er nok bekendt med udtrykket ’tyskerpiger’, der er en betegnelse for de danske kvinder, der under Danmarks besættelse fraterniserede med de tyske soldater. Måske kendes udtrykket også af yngre generationer, men de færreste kender til den grundige analyse og forskning, der ligger bag historieprofessor Anette Warrings bog ’Tyskerpiger - under besættelse og retsopgør’ og ph.d. afhandlingen om emnet. Det meget stærke og negative billede i den folkelige bevidsthed har tidligere ført til forhastede konklusioner. Folkestemningen var iskold og skældsord og mishagsytringer som ’feldtmadras’ og værre betegnelser blev anvendt. Den nedladende behandling og forfølgelse, herunder afklipning af kvindernes hår ofte i offentlighedens påsyn, kan forstås som afløb for frustration og forargelse. Men også som straf for at have handlet mod tidens seksuelt accepterede regler. Det forhold forsøger Anette Warring at gøre op med og tilføre et nyt og mere sandfærdigt billede af fænomenet ’tyskerpiger’.

Man kender naturligvis ikke det præcise antal ’tyskerpiger’, men man antager pba statistisk materiale, at det kan have drejet som om mindst 50.000. Der er intet der tyder på at kvinderne havde et politisk eller socialt motiv. Tværtimod angav nogle dengang som årsag, at de var småt begavede med dårlig opvækst. Warring godtgør gennem bl.a interviews med ’tyskerpiger’, at de stort set udgjorde et bredt udsnit af den kvindelige danske befolkning og deres motiver var meget forskellige. Fælles var dog, at de havde en fornemmelse af, at de overskred nogle udbredte kønsmoralske og/eller politiske motiver og at de senere havde et traumatisk forhold til omverdenens reaktioner overfor dem.

Emnet påkalder sig tilbagevende opmærksomhed. DR/K TV har netop bragt udsendelsen ’Min mor var tyskertøs’ og naturligt, er det en del af mange danskeres fortid og også nutid, der berøres. Derfor har Scene1 inviteret Anette Warring til at fortælle om sit arbejde med emnet og tale med publikum om deres oplevelser, erindringer og forestillinger.

Faktaboks
Tid: Søndag den 27. nov. kl. 15
Sted: Hårbøllehuset, Vindebækvej 48, 4792 Askeby
Entré. Kr 100,- /unge under 25 gratis
Reservation: info@scene1. eu eller 2921 3171


Fanefjord Kirkekoncert350Julekoncert med Cæcilie Norby og Lars Danielsson

Sangerinden Cæcilie Norby og bassisten Lars Danielsson danner ’Jazzens Dream Team’ og det er med stor fornøjelse Scene1 og Fanefjord Kirke kan indbyde til en skøn julekoncert med duoen i kirken søndag den 4. dec. kl. 15.

Med deres utrolige musikalitet og alsidighed formår de to musikere at tryllebinde deres publikum med fortolkninger af klassikere af bl.a. Joni Mitchell og Leonard Cohen.

Privat danner de to musikere par og de udgav sammen ”Just the two of us”, et album, der høstede bragende gode anmeldelser. GAFFA skrev: ’Overvældet af den fokuserede intensitet, det nærvær, den ægthed, den nerve, der præger ’Just the two of us”. Senest blev de nomineret i Danish Music Award 2016. De spiller naturligvis også egne værker fra dette album, fra dybfølte sange, som ’Sad Sunday’ til arrangementer af Danielsson som ’Libretto’ og det mere klassisk inspirerede ’Tosccata’ og soulnummere som ’Wold Juju Child’

Cæcilie Norby har en lang, smuk karriere bag sig i dansk musikliv. Også internationalt har hun markeret sig i samarbejde med verdensstjerner som Chick Corea og John Scofield. Ligeledes har Lars Danielsson en international record med musikere som bl.a. Charles Lloyd og Mike Manieri. Han modtog sidste år en af jazzens mest prestigefyldte priser, nemlig tyske ECHO, som jazzens bedste internationale bassist.

I anledning af den stemningsfulde juletid, som vi træder ind i, vil duoen naturligvis også synge nogle julenumre såsom f.eks. ’Oh Chrismas Tree’ og ’Have yourself a Merry Christmas’ i Fanefjord Kirke. Forvent en musikalsk oplevelse af de helt store. Kom i god tid. Alle er velkommen.

Faktaboks

Tid: søndag d. 4 dec. kl. 15

Sted: Fanefjord Kirke, Fanefjord Kirkevej 51, 4792 Askeby

Entré: kr. 150,- / unge u. 25 halv pris

Reservation: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. el. 2921 3171

 

 


Har du lyst til at læse, hvad kunstnerne siger om Scene1, så tryk her eller brug www.scene1.eu og læs deres egen hjemmeside.